IJsland is een magisch land met watervallen, trollen, elfjes en geisers. Het is geen wonder dat de makers van Lord of the Rings verscheurd waren tussen de keuze: IJsland of Nieuw-Zeeland. Zij wisten allang van de magie van dit Europese eiland. Voor jullie, maar vooral heel hard voor mezelf, ging ik op zoek naar de magische watervallen van IJsland.
IJsland: Waar zoek ik naar watervallen?
Poe, ik zou liegen als ik zeg dat dit moeilijk is. Eerlijk waar, de watervallen vliegen je om de oren. Maar welke zijn nou de indrukwekkendste, de mooiste, de ik-kan-niet-naar-huis-voordat-ik-deze-heb-gezien watervallen? Sommigen zijn makkelijk te vinden en kun je er met de auto komen. Anderen krijg je pas te zien na een goede hike. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat er eigen vervoer beschikbaar is. Er worden ook tours aangeboden vanuit de hoofdstad Reykjavik.
Praktische tips voor een bezoek aan de watervallen van IJsland
- Zorg dat je vooraf een auto regelt. Soms is het buiten seizoen mogelijk om last minute iets te regelen, maar ga er dan vanuit dat je geen ruime keuze hebt. Een 4x4 is chill, maar tijdens off season ga je deze niet gebruiken. Veel 4x4 wegen zijn vanaf oktober tot aan het voorjaar gesloten. Ik ging voor een busje (bestelwagen-typje) waarvan de achterbak is omgebouwd tot slaapruimte. Alle onderstaande watervallen zijn toegankelijk (zover mogelijk) met een normale auto.
- Vooraf accommodaties boeken kan in het hoogseizoen handig zijn. Buiten het seizoen zijn er vaak campings, AirBnB’s en hotels beschikbaar. Zo sliepen wij plotseling vlak naast Drangurinn, de mythische elvenrots.
- Rij niet te hard. Echt, doe het niet. Ook al denk je dat je alleen op de weg bent. Ineens gaan de zwaailichten van je tegenligger aan. 1000 euro. Direct afrekenen 550 euro. True story.
- Neem een regenjas en goede schoenen met profiel mee.
- Download de offline kaart van maps.me. Handig voor onderweg en veel onuitspreekbare namen vindt de kaart gewoon. Het is vooral makkelijk om vooraf leuke spots te ‘pinnen’.
- Bepaal voor jezelf de ideale reisroute door IJsland.
6 Magische watervallen in IJsland
In IJsland struikel je over de watervallen. Maar welke móet je nu echt gezien hebben? Hierbij geef ik je een top 6 watervallen in IJsland:
1. Gullfoss: Het woeste natuurgeweld
Afstand vanaf Reykjavik: 113 km - 1 uur en 20 minuten Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Eén van de meest bekende watervallen van IJsland. Dit prachtexemplaar kom je tegen als je de Golden Circle rijdt. De waterval is één van de drie trekpleisters van deze route, welke in een dag te rijden is. Het water in rivier Hvítá (witte rivier) valt twee keer, eerst 11 meter en dan 21 meter. Gullfoss betekent Gouden Waterval en heeft de naam gekregen vanwege de regenboog die ontstaat als de zon schijnt. Als je na de eerste viewpoint een stukje doorrijdt, kom je een tweede viewpoint tegen. Vanaf hier kun je diep de kloof inkijken en zie je het water de diepte in storten. Gullfoss is 24/7 te bereiken en er wordt geen entreegeld gevraagd.
Waterval pro tip: Ga zo vroeg mogelijk op de dag. De waterval is altijd toegankelijk. Bij dag en dauw heb je de kans dat er minder toeristen zijn. Let wel even goed op het weerbericht.
2. Seljalandsfoss: Loop achter de waterval
Afstand vanaf Reykjavik: 127 km - 1 uur en 20 minuten Moeilijkheidsgraad: makkelijk
De 65 meter hoge waterval is ontzettend bekend en meteen ook een hele leuke. Je kunt er namelijk achter lopen! Hier komen die stevige schoenen met profiel van pas, want het pad kan glibberig zijn door het opstuivende water. De waterval ligt meteen langs de ringweg en is niet te missen. Er hoeft geen entree te worden betaald en de waterval is vrij toegankelijk. Ook is dit de enige waterval die ‘s nachts wordt belicht.
Waterval pro tip: Loop niet meteen weg na het bekijken van deze winnaar. Volg de bordjes Gljúfrabúi. Je loopt langs een aantal leuke, maar weinig indrukwekkende watervalletjes. Totdat je een opening in de wand vindt. Toen ik er was, was het mogelijk om over stenen die boven het water uitkwamen, naar binnen te gaan. Daar kwam ik uit bij een rots met daarachter een waanzinnige waterval, de Gljúfurárfoss. Er was helemaal niemand, dus ik had het wonder voor mij alleen!
3. Skógafoss: Wacht op de regenboog
Afstand vanaf Reykjavik: 155 km - 1 uur en 40 minuten Moeilijkheidsgraad: makkelijk/gemiddeld
Net als Seljalandsfoss ligt Skógafoss aan de kliffen van wat vroeger de kustlijn van IJsland was. Na de laatste ijstijd heeft de kustlijn zich teruggetrokken, waardoor er een hoogland en een laagland is ontstaan. De 60 meter hoge waterval zorgt voor een continue nevel, waardoor er op zonnige dagen een regenboog of zelfs een dubbele regenboog te zien is. Aan de rechterkant loopt een pad omhoog richting de bergpas Fimmvörðuháls. Dit is het begin van Laugarvegur, de populaire hike route naar Landmannalaugar. Skógafoss is vrij te bereiken en er wordt geen entreegeld gevraagd.
Waterval pro tip: Ongeveer een kilometer rechts van Skógafoss, kun je via een paadje naar de verborgen waterval Kvernufoss. Het is geen duidelijk pad, maar je loopt achter het Skógar museum langs en springt een hek over. De 40 meter hoge waterval ligt in een kloof en ook hier kun je achter de waterval lopen.
4. Svartifoss: De zwarte waterval
Afstand vanaf Reykjavik: 327 km - 3 uur en 20 minuten (+ 2 uur lopen heen & terug) Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Niet het neerstortende water is wat deze waterval indrukwekkend maakt, maar zijn achtergrond van zwart basalt. Dit is ontstaan door het langzaam afkoelen van lava, waardoor dit is gekristalliseerd. De zwarte muur van basalt is waar de 20 meter hoge waterval zijn naam aan dankt. Svartifoss betekent namelijk de zwarte waterval.
De waterval zit verstopt in Skaftafell, wat onderdeel is van het Vatnajökull National Park. Er zijn verschillende routes die je kunt doen in het park. De kortste en makkelijkste route vanaf het Skaftafell Visitor Centre is die naar Svartifoss en is ongeveer 1,5 kilometer. Met pauzes om foto’s te maken doe je er ongeveer een uur over om bij Svartifoss te komen.
Ook kun je gevorderde hikes doen in het park, zoals over de gletsjertong Skaftafellsjökull (3,7 km) of naar Kristínartindar (18 km).
Waterval pro tip: De route naar Kristínartindar is een aanrader voor de gevorderde hiker. Doe de route tegen de klok in. Dan begin je bij Svartifoss en vervolgens heb je altijd een uitzicht op de gletsjer Vatnajökull.
5. Hraunfossar: Water uit een muur van lava
Afstand vanaf Reykjavik: 125 km - 1 uur en 20 minuten Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hraunfossar is het beste te omschrijven als een collectie van meerdere waterstromen verspreid over een muur van 900 meter. Het water vindt zijn weg door het poreuze lavaveld Hallmundarhraun. Doordat het grotendeels onder de grond door deze kanalen stroomt, lijkt de waterval uit het niets te beginnen. Het lavaveld is ontstaan na een uitbarsting van de vulkaan die nu onder de gletsjer Langjökull ligt.
Waterval pro tip: Vanaf de viewpoint kun je links via een voetpad langs het water met de stroom mee lopen. Net voorbij Hraunfossar is het mogelijk om naar beneden te klimmen. Dit is niet een echt pad, maar je kunt zien dat meerdere reizigers je voor zijn geweest, Door voorzichtig naar beneden te klauteren kun je aan de oever van de Hvítá rivier komen, waardoor je een nog beter uitzicht hebt op de Hraunfossar waterval.
6. Barnafoss: De legende van verdronken kinderen
Afstand vanaf Reykjavik: 125 km - 1 uur en 20 minuten Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Barnafoss ligt stroomopwaarts van Hraunfossar. Hier perst de rivier Hvítá zich met bruut geweld door een smalle kloof. Hierdoor verandert het gletsjerwater in een kolkende waterval. Via een loopbrug kun je oversteken naar de lava plateaus.
De vertaling van Barnafoss is kinderbrug, vernoemd naar een legende. Volgens het verhaal was hier ooit een natuurlijke brug die werd gebruikt om naar de kerk te gaan. Vlakbij de waterval zou een weduwe met twee kinderen hebben gewoond. De weduwe ging op een dag naar de avondmis met Kerst en liet haar kinderen thuis. Bij thuiskomst waren haar kinderen verdwenen. Na een zoektocht werden er voetstapjes gevonden die naar de brug leidden. De kinderen zouden zijn gevallen en verdronken. De moeder vernietigde de brug, zodat niemand nog levend de oversteek kon maken.
Beste reistijd om de watervallen van IJsland te spotten
IJsland heeft niet echt een beste reistijd, het is afhankelijk van wat je in IJsland wilt doen. Het weer hier is wisselvallig en afhankelijk van het landschap. Op één dag kun je zomaar vier seizoenen meemaken. Het hoogseizoen wordt gezien van mei tot en met augustus. In deze maanden zie je de waanzinnig mooie natuur in groene kleuren en heb je kans om walvissen te spotten. In de overige maanden is er meer kans op het zien van het Noorderlicht. November tot en met februari is het laagseizoen en is het bijna altijd beneden het vriespunt. Dan is IJsland bedekt met een pak sneeuw en krijgt het een sprookjesachtige sfeer.